Marcel Conijn: Mij is altijd vertelt dat ik nooit het WK zou halen omdat ik van een eiland kom

Marcel Conijn van het Gebben van Venrooy Kawasaki start op zondag in de eerste wedstrijd om het Italiaans Kampioenschap in Riola Sardo.

Voor de Terschellinger is het alweer even geleden dat hij plaats nam achter het starthek omdat hij midden vorig jaar zijn bovenbeen brak.

‘’Ik was erg teleurgesteld dat ik het seizoen niet kon afmaken zoals ik dat wou. Maar heel lang heb ik er niet over na lopen denken en was meteen alweer bezig om het been zo snel mogelijk te laten herstellen. Daarom ben ik snel begonnen met fysiotherapie en ook toen de pijn in me been minder werd, ben ik begonnen met fysieke training om mijn conditie op pijl te houden. Begin september kon ik de motortraining hervatten waarbij het de eerste paar keren nog erg lastig was met het vertrouwen in mijn been, maar na een paar keer rijden was dat terug en ging het rijden ook steeds beter,’’ vertelt Marcel.

Deze winter heeft Conijn veel tijd doorgebracht in Italie waar hij onder de hoede van EX Grand Prix-rijder Christian Ravaglia zijn trainingen afwerkt. ‘’Ik train daar samen met Christian Ravaglia, die ook Alessandro Lupino en Michele Cervellin traint. We zijn begonnen met het werken aan mijn houding en de positie op de motor zodat het rijden makkelijker gaat en ook de snelheid omhoog gaat, ook hebben we veel veranderd aan de motor en de vering waardoor ik nu de motor precies zo heb zoals ik wil. In januari ben ik dan naar Sardinië vertrokken waar het harde werken begon met lange heats, sprints en starts om het laatste bij te schaven voor het seizoen.’’

Binnen het Gebben van Venrooy Kawasaki team heeft Marcel twee ervaren rijders naast zich in de vorm van Alessandro Lupino en Benoit Paturel. Beide rijders hebben de weg die Marcel nu aflegt al bewandeld waardoor hij veel heeft aan de ervaring van beide rijders. ‘’Het is erg fijn om met een ervaren rijder als Alessandro mee te trainen, ook is de sfeer altijd erg goed en leer ik veel van hem op de baan, maar ook naast de baan. De manier hoe hij het aanpakt verschilde veel met hoe ik het gewend was in Nederland en daar moest ik wel even aan wennen. Ik denk wel dat de Italiaanse gedrevenheid en altijd beter willen zijn dan de ander, de manier is om hogerop te komen. Ook met vragen of dingen waar ik niet uit kom, kan ik ten alle tijden bij hem terecht omdat hij alles al heeft mee heeft gemaakt en precies weet hoe het werkt.’’

Voor Conijn wordt dit zijn eerste volledige seizoen in het wereldkampioenschap MX2 maar wel heeft hij eerder in zijn carriere al een WK punt weten te scoren in zijn thuis Grand Prix in Assen. ‘’In 2017 reed ik me eerste WK wedstrijd en dat was wel een soort van droom die uitkwam omdat het toch de hoogst haalbare klasse is en om dan het weekend ook nog af te sluiten met een punt was helemaal fantastisch. Ook heb ik van dat weekend veel geleerd en weet ik waar ik aan toe ben als het komende seizoen begint, vooral de vele rij momenten op de baan bevallen mij erg goed.  Ik heb de twee jaren hiervoor in het Europees kampioenschap gereden en ik vond dat het weer tijd werd om een stapje te maken en niet stil te blijven staan maar om verder te kijken. In de MX2 heb je ook weer veel andere rijders en heb je meer trainingen op de baan, waardoor ik denk meer te gaan leren en mezelf te verbeteren.’’

Marcel begon zijn carriere bij DMX Noord maar werkte zich door de jaren heen op naar een hoger niveau. Toch was dit niet altijd even makkelijk omdat hij woonachtig was op Terschelling. ‘’Ik kom van Terschelling waar ik een crossbaan had waar ik ook op ben begonnen. Toen ik steeds harder begon te rijden moesten we ook vaker naar het vaste land om nieuwe banen op te zoeken. Als je van het eiland af wil moet je twee uur met de boot om aan het vaste land te komen en dan nog twee uur reizen om in Brabant te komen, waar toch de betere banen liggen. Maar toch hebben ik en mijn vader altijd gezegd dat het eiland ons nooit tegen zou houden ook al kost het misschien meer moeite dan ieder ander om op een crossbaan te komen. Tegen mij werd ook altijd gezegd dat het nooit zou lukken om het wereldkampioenschap te bereiken als je van een eiland komt, maar ik laat nu zien dat als je het echt wil en alles er voor doet en laat, je alles kan bereiken wat je wil. De school op het eiland heeft ook enorm mee gewerkt omdat ik met de boottijden veel schooluren miste, maar dat was nooit een probleem en kreeg ik extra uren om gemiste stof bij te leren. Tegenwoordig woon ik in Meppel samen met mijn zus en monteur, wat het toch allemaal wat makkelijker maakt met reizen, me ouders wonen nog steeds op het eiland. Maar het reizen zou mij nooit tegenhouden als je iets echt wil doe je daar alles voor en laat je je door niks tegen houden.  Twee uur op de boot ben ik al gewend en ook 12 uur naar Italië hoort er nu eenmaal bij en heb ik ook geen probleem mee.’’

Na een goede voorbereiding staat zondag de eerste voorjaarswedstrijd op het programma voor Marcel. Dit is de eerste wedstrijd om het Italiaans Kampioenschap in Riola Sardo. ‘’ Ik ga er zondag heen zonder doelstelling, ik geef me 100% en dan zie ik waar ik uitkom. Het is een voorbereidingswedstrijd waar ik vooral heen ga om te kijken waar ik sta en waar ik nog aan moet gaan werken voordat het seizoen begint. Ook leer ik dan de jongens kennen op de baan waar ik ook mee rijd in het wereldkampioenschap zodat het geen verrassing wordt als het seizoen begint. Na de wedstrijd in Riola Sardo rijd ik ook nog de wedstrijden in Ottobiano en Mantova en daarna komt de eerste Dutch Masters in Axel, wat voor mij de eerste belangrijke wedstrijd is. De motors heb ik in november al getest en alles staat op punt voor de komende wedstrijden. Wel blijf ik nog een paar weken in italië trainen om de laatste puntjes op de i te zetten.’’

Voor Conijn is het zijn derde jaar dat hij deel uitmaakt van het Gebben van Venrooy Kawasaki team. Hier zit hij goed op zijn plaats en geniet van de goede sfeer die er binnen het team heerst. ‘’Ik kan me erg goed vinden in hoe het team te werk gaat. Ook regelt het team veel sponsors voor kleding en andere materialen en alles is klaar voordat het seizoen begint. Het fijnste wat ik aan het team vind, is dat er vertrouwen is en dat alles wordt nagekomen wat er gezegd wordt en er is duidelijkheid bij iedereen. Daarom zou ik nog vele jaren voor Gebben Van Venrooy Kawasaki willen blijven rijden. Voor mij is het ook erg makkelijk dat ik naar de wedstrijden, die verder weg zijn, met het vliegtuig kan en de truck de motors en de materialen mee neemt en klaar staat op de baan als ik aankom. Dat geeft erg veel rust en kan ik me helemaal focussen op de wedstrijd. Ook wil ik graag mijn ouders, zussen, vriendin, monteur, trainster en het team bedanken, altijd staat iedereen voor mij klaar en wil iedereen mij helpen als iets niet lukt. We zoeken altijd naar een oplossing en daar ben ik ze allemaal enorm dankbaar voor. Zonder hun had ik nooit zo ver kunnen komen als dat ik nu ben.’’

Motocrossplanet wenst Marcel veel succes toe in zijn eerste volledige seizoen in het wereldkampioenschap MX2 en we zullen hem zeker gaan volgen!

Recent Posts